Kom igång

Direktlänk till inlägg 31 augusti 2010

Livsstilsförändring

Av Hanna - 31 augusti 2010 21:39

Att vi människor är olika och enskilda individer, det är ingen nyhet. Vi resonerar inte på samma sätt, vi har varierande bakgrunder och inte uppväxta under samma förutsättningar. Det i sig gör att vissa, mer än andra, ur ett hälsoperspektiv skulle behöva en push i “rätt” riktning.


Visst upplevs god hälsa på varierande sätt, beroende på vem som tillfrågas, men som jag tidigare skrivit finns det konkreta exempel på vikten av fysisk aktivitet. Tänk dig som exempel en man i 45-årsåldern med tveksamma matvanor, stillasittande fritid, betydande övervikt och begynnande diabetes. I det här fallet är en livsstilsförändring att rekommendera. Fast det räcker troligtvis inte att säga till honom att nu är det dags att börja röra på dig, annars dör du i förtid. Nä, han måste själv inse att nått måste ske.


För att få en framgångsrik beteendeförändring krävs att olika faser genomgås. De här förflyttningarna resulterar förhoppningsvis sedan i att individens tilltänkta förändring sker. Det finns en modell som på ett enkel och överskådligt sätt förklarar de olika stadierna vid en beteendeförändring. Den transteoretiskamodellen tar upp fem centrala förändringsstadier:


    1. Förnekelsestadiet, inga tankar om någon förändring finns                    

    2. Begrundandestadiet, en fundering på förändring finns
    3. Förberedelsestadiet, man är redo för en förändring
    4. Handlingsstadiet, ett aktivt engagemang finns i det nya beteende

    5. Kontinuitetsstadiet, det nya beteendet ingår som en naturlig del i livet  
                                                                        (Winroth & Rydqvist 2008)*


Om du vet att en förändring borde göras i ditt liv är du redan en bra bit på väg. Du kan försöka fundera på i vilket stadium du själv befinner dig i just nu och sedan vad som måste göras för att komma till nästa. Det är även viktigt att komma ihåg att återfall är vanliga vid beteendeförändrig och kan bidra till kortvariga stopp i planen. Men återfall är en naturlig del av förändringsprocessen och inte ett misslyckande! att ändra levnadsvanor är ett långsiktigt processarbete!


Har du inte tidigare prioriterat goda levnadsvanor antar jag att du kan befinna dig på det första steget i modellen, förnekelsestadiet. I det här första skedet är det viktigt att inse att en förändring är ett måste för att bland annat hejda begynnande sjukdomar och inse vilka andra positiva effekter som kan fås. I detta stadium erkänner du inte att ett problem finns och har inga tankar på någon förändring. Du tycker att det finns fler nackdelar än fördelar med fysisk aktivitet. Det är nu därför viktigt att du får tillräckligt med information så att en medvetenhet om riskerna med en inaktiv livsstil lyfts fram. Att öka din uppfattning av de risker och problem som kan bli en följd av ett stillasittande liv och att samtidigt informera om den fysiska aktivitetens positiva effekter.


När du sedan nått begrundandestadiet är du fortfarande inte regelbundet fysiskt aktiv men har funderingar på att börja och har börjat inse att den nuvarande livsstilen kan vara ett problem. Nu när du börjat fundera på en förändring och börjar hitta fler fördelar med fysisk aktivitet gäller det att du får det stöd som behövs och information med fördelar och hur du ska komma igång. Det är viktigt att ta reda på varför du vill åstadkomma en förändring och vilka risker som finns med att fortsätta med samma livsstil.


I förberedelsestadiet har du kommit en bra bit på väg och funderar starkt på en förändring. Här kan en utomstående vara ett stort stöd och inspirationskälla och försöka undanröja eventuella hinder som kan komma i vägen. Att visa på olika sorters alternativ till förändring och att uppmuntra till att du ska skriva en detaljerad plan över lämpliga, och tänkbara, aktiviteter. Det kan vara bra att skriva ner tänkbara hinder och eventuella orsaker som kan leda till återfall, för att minska risken.


Medans de tidigare stadierna varit mer mentala förberedelser och förändringar innebär handlingsstadiet att din plan blir verklighet. Att då utvärdera intryck och erfarenhet av en mer regelbunden fysisk aktivitet är viktigt. Det är viktigt att du får stöd och information om att att återfall är vanliga och att samtidigt hitta strategier för att undvika dessa. Även ditt självförtroende kan behöva en push i rätt riktning för att stärkas än mer.  


När du tillslut nått aktivitetsstadiet har fysisk aktivitet funnits regelbundet i sex månader eller mer. Nu är avsikten att dina nya rutiner ska bli en regelbundenhet och göra den fysiska aktiviteten till en vana och en rutinmässig del av livet. När väl det här stadiet är nått är risken för återfall mindre. Efter aktivitetsstadiet övergår du till att tillhöra den grupp som regelbundet är fysiskt aktiv på någon nivå.


Mer info finns bl.a i: Faskunger, Johan (2001). Motivation för motion. SISU Idrottsböcker


En hälsovägledare, coach eller en kunnig vän kan vara en bra hjälp för att uppnå en livsstilsförändring. Det gäller att höja medvetenheten om hur dagsläget är, för att därefter uppmuntra individen till att göra ett beslut som bygger på mer fysisk aktivitet. När väl förberedelsestadiet nåtts behövs ett stöd för förberedelse av den aktiva delen i målsättningen för att sedan kunna gå vidare till aktiv handling. När individen nått aktivitetsstadiet kan individen behöva stöd för att inte få återfall och upprätthålla den nya vanan till en förändrad livsstil.


*Winroth, Jan & Rydqvist, Lars-Göran (2008). Hälsa & hälsopromotion. Med fokus på individ-, grupp- och organisationsnivå.  SISU Idrottsböcker

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hanna - 15 januari 2012 17:56

Vi är nästan exakt på mitten av januari och många börjar ge upp sitt nyårslöfte, och vad va det jag sa...nyårslöften håller sällan. Därför ska ni se dem som ett löfte för er själva inte för att det är nytt år.   Jag har lyckats att hålla vad jag ...

Av Hanna - 13 januari 2012 20:21

Ännu en arbetsvecka är förbi. Hur har det gått med träningen? Själv har jag kännt mig lite lat, men jag har ändå kommit igång och kört ett pass varje dag vilket till stor del är min sambos förtjänst, tack för det :) Även om det kan vara segt och det ...

Av Hanna - 10 januari 2012 18:44

Den tionde januari idag och det är säkert många som är i fullgång med sitt nyårslöfte, att träna mer. Jag hoppas verkligen att det går bra för er och att ni inte endast låter det vara ett nyårslöfte utan blir en livsstil. Det behöver inte vara extrem...

Av Hanna - 2 januari 2012 20:16

Idag har jag avverkat årets första träningspass. Det blev ett dubbelpass, med kondition följt av BodyCombat. En finfin kombination av först ensamträning där jag själv kan bestämma tempot och sedan en rolig timme tillsammans med andra tränings glada p...

Av Hanna - 1 januari 2012 19:15

Okej kära vänner och alla andra. Tänk efter hur år 2011 varit och fundera på vad ni kunde gjort bättre. Jag är säker på att det finns något som ni velat göra annorlunda eller kanske något som ni länge velat göra men som inte blivit av. Jag är inte så...

Skapa flashcards