Kom igång

Senaste inläggen

Av Hanna - 4 juli 2010 12:14

Att köra på med samma träning vecka efter vecka passar vissa bättre än andra. Jag tycker det är skönt med kontinuitet och det kan även vara bra de dagar som orken tryter, genom att köra på som vanligt är det lättare att komma igång. Det går på en slags rutin och när passet är över känns det alltid lika bra.


Det finns dock en risk att motivationen avtar efter ett tag. Att träningen smält in för mycket i vardagen och att det inte blir lika kul längre. När känslan av att träningen blir ett påhäng börjar träda fram är det dags för förändring, att tvinga sig till att göra saker är sällan hållbart i längden. Då passar det bra att sätta upp ett nytt mål för sig själv. Varför ska jag träna? Vad ger den fysiska aktivteten just mig? Hur kan jag göra det mer inspirerande?


För min del tycker jag löpning är riktigt kul och det blir några rundor varje vecka. Men samtidigt som det är himla skoj, kommer det perioder där motivationen inte är på topp. Sedan några år tillbaka har olika löptävlingar varit ett mål som motiverat mig. Att vara anmäld till ett lopp som ska gå om ett visst antal veckor gör att man sporras. Då behövs träningen för att en bra tid ska fås :) inte vill man få sämre än förra gången...


Ett tips är även att göra något som du sällan gör. Sedan jag flyttade till Göteborg (för ca 6 månader sen) har jag sagt att jag någon gång ska cykla hem till mina föräldrar, en sträcka på ungefär 10 mil. Och i lördags blev det av! Hade funderat mer och mer på det under veckan och tänkte att det är lika bra att få det överstökat, och jag som inte ens är ett så stort fan av cykling. Men det gick! Egentligen är det kanske inte själva cyklingen i sig som är motiverande i det här fallet, utan det är planeringen innan och den goa känslan efteråt som ger ett välbefinnande.


Det där med att väja de optimala dagarna för träning är oftast inte jätte svårt. Träna lite varje dag så löser det sig. Fast det måste vara något speciellt med den här sommaren, eller så är det bara jag med min vanliga otur. Göteborgsvarvet den 22:e maj i år var ett av de hetaste loppen genom tiderna och igår när jag cyklade var det den hetaste sommardagen, eller iallafall nästan. Varvet och cyklingen var två stora mål och de blev minst sagt heta!ANNONS
Av Hanna - 25 juni 2010 18:25

Midsommar och massor med ledig tid till att umgås och bryta av vardagen.


När det blir samma rutiner dag ut och dag in är det ofta svårt att bryta dessa. De flesta har den här helgen lite längre ledighet och det är ett suveränt tillfälle att lägga in en extra promenad eller varför inte dra ihop en brännbollsturnering? :) Nu har vi den stora turen också att det är fint väder, inga ursäkter till att sitta inne i soffan.


Det är en sak att tänka förändring, men en helt annan att få den genomförd, och framförallt att det blir någonting långvarigt. Att bryta en vana, eller att lägga till en ny är inte helt lätt. Det krävs en oerhörd vilja från individen och det kan även behövas stöd utifrån. Själv tycker jag att det kan vara skönt att bege sig ut ensam på en löparrunda, då kan tankarna flyga iväg och man kör i sitt alldeles egna tempo. Men samtidigt är det oerhört kul att ha bestämt en tid att mötas upp och dra iväg till träningen tillsammans. Vissa dagar, när motivationen är i botten, är det extra bra, man kan ju inte svika sin träningskompis. Och jag kan lova att det känns bra efteråt att träningen blev av!

ANNONS
Av Hanna - 15 juni 2010 18:45

Ja, den frågan ställer sig många. Vissa typer älskar att röra på sig och gör det inte bara för träningens skull utan för att det är något de tycker är skoj och stimulerande. Men då det borde bli en viktig del för alla individer gäller det att till de som inte rör sig tillräckligt bevisa vad den fysiska aktiviteten ger för effekter på kropp och knopp. För att få motivation att göra något tror jag det är viktigt att verkligen förstå varför man ska göra på ett visst sätt, annars blir det oftast inget bestående beteende. Så är det på många områden tror jag, att för att verkligen kunna åstadkomma någonting bra och långvarigt måste det finnas en vilja och tro på det som görs, och inte minst en förståelse om varför det görs.


Vad många har problem med idag är hjärt-kärlsjukdom. Fysisk aktivitet är en oberoende skyddsfaktor och förebygger ett antal riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom som exempelvis högt blodtryck, höga blodfetter samt insulinresistens. Har individen en högre nivå av fysisk aktivitet eller konditionsnivå blir risken att drabbas av sjukdomen lägre. Men det är viktigt att komma ihåg att även måttlig, vardaglig fysisk aktivitet kan ge ett skydd.


När en individ börjar träna och på så sätt blir mer fysiskt aktiv ökar fibrinolysen. Det bidrar till att risken för blodpropp minskar. Det beror på att antalet fibrinogen, det blodproppsbildande proteinet, minskar och fibrinolysen, nedbrytningen av blodproppar, ökar.


Att en person blir mer fysiskt aktiv leder även till att risken för hjärtrytmrubbningar minskar. Då en låg hjärtrytmvariabilitet ökar risken för hjärt-kärlsjukdom markant är en regelbunden aktivitet en bra metod för att öka denna.


En ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar är höga blodfetter vilket utåt sett kan ha ett stort samband med bukfetma. Fysisk aktivitet är då en effektiv metod att gå ner i vikt och motverka de här symptomen.


Dålig kondition anses även det vara en faktor som leder till hjärt-kärlsjukdomar och med negativ effekt på blodfetter och blodtryck hos i övrigt friska personer. En vanlig orsak till hjärt-kärlsjukdomar är en stillasittande livsstil. En mer aktiv livsstil med träning kommer leda till att dessa faktorer minskar vilket påverkar hjärt-kärlhälsan positivt. Antalet blodfetter kommer minska och det kommer också leda till att blodtrycket minskar.


Av Hanna - 2 juni 2010 21:31

En solig och ljummen försommar dag i Göteborg avslutades med löpning. Vi var ett glatt gäng från jobbet som sprang de 5 kilometrarna och avslutade med en mysig picknick.


Detta tycker jag är ett utmärkt exempel på både det fysiska och psykiska välbefinnandet. Det viktigaste var här inte att få en bra tid, utan det var att göra något tillsammans, känna gemenskap.


Det är inte bara själva loppet som räknas, utan tänk dig vilken motivation man får efter att väl bestämt sig för att springa och betalat anmälningsavgiften. Ett mål med träningen innan loppet finns och man taggar varandra inför loppet. Samtidigt som joggingrundor genomförs innan loppet och motivationen för fysisk aktivitet ökar, blir man även som grupp tightare. Det som jag tidigare nämnt, KASAM, känsla av sammanhang, stärks vilket är en viktig del för många individer.


Tänk på att det är viktigt att ha ett mål för att orka i längden. Något att sporras av. Det behöver inte vara att springa ett marathon eller att bestiga berg. Vad som är ditt mål kan bara du bestämma! Kanske är det att kunna springa 20 minuter utan att stanna. För att orka krävs motivation, den fysiska aktiviteten minskar stress och du kan koppla av mer så du får ro att läsa den där boken du så länge tänkt läsa...


                  "När du vilar - tränar dina konkurrenter"

Av Hanna - 27 maj 2010 18:03

Nedan tänkte jag kortfattat beskriva några positiva effekter fysisk aktivitet har på kroppen. Endel tycker säkert vissa är självklara och är något som nästan alla känner till, medans jag tror att viss information blir en "aha"-upplevelse. Vilket är min mening, att försöka få ut kunskap om den fysiska aktiviteten betydelse.


Det finns studier som visar att dålig kondition är farligare än rökning, vilket ger en tankeställare. De flesta vet att rökning är livsfarligt men väldigt få är medvetna om den nytta som fysisk aktivitet har och vilka hälsofrämjande effekter det ger kroppen. Exempelvis ger en regelbunden fysisk aktivitet ett starkare immunförsvar, risken för typ-2 diabetes minskar dels till följd av ökad insulinkänslighet, då hjärtats belastning minskar blir risken för hjärt-kärlsjukdomar betydligt mindre, högt blodtryck normaliseras samt att bättre blodfettsbalans erhålls, fysisk aktivitet minskar även risken för vissa cancerformer.

Ovanstående är bara några av de fördelar som fysisk aktivitet ger. Andra positiva förändringar i kroppen är att både muskelmassan och uthålligheten ökar, vilket gör att om bara tillräcklig motivation finns när man börjar och vilja finns att fortsätta så blir kroppen starkare och det blir inte lika jobbigt och det är lättare att fortsätta. Hjärtat blir starkare och blodets förmåga att transportera syre ut till musklerna effektiviseras. Även bentätheten byggs upp då kroppen belastas vilket leder till att risken för benskörhet minskar.

Fysisk aktivitet har inte bara inverkan på den fysiska hälsan, utan även på det psykiska planet. Det finns studier som visar att fysiskt aktiva personer är mindre stressade, vilket bland annat kan bero på en lägre blodtrycks- och hjärtfrekvensstegring. Även utvecklingen av depressioner minskar och en ökad självkontroll samt självkänsla erhålls.

En viktig del i den psykiska hälsan är de sociala kontakterna.  Människan är ett flockdjur och att känna sig behövd och att känna en meningsfullhet är av stor betydelse för en god hälsa. Just att känna denna Känsla Av SAMmanhang, KASAM, är något som kan förbättras genom fysisk aktivitet. Att några personer träffas och tar promenader tillsammans, att känna sig välkommen på ett gym eller till exempel få bekräftat av någon att man blivit mindre stressad och verkar gladare.

Nu säger många att de inte har tid för fysisk aktivitet, att det är försent att komma ut efter jobbet, de orkar inte eller kanske är skaderisken för stor. Men det gäller då att sprida kunskapen av värdet av fysisk aktivitet, för vi människor har så mycket att vinna på att låta kroppen arbeta. Varför dö ett visst antal år tidigare och missa sina barnbarns uppväxt bara för att man inte orkat med en regelbunden fysisk aktivitet? Det viktiga att komma ihåg nu är att det är målet som styr träningen och hur mycket tid man vill offra. För att uppnå alla de här hälsoeffekterna behöver det inte vara en elitidrottares satsning. Tvärtom. Det räcker med minst 30 minuter om dagen för att ge resultat.

Lek med tanken att teknologin fortsätter i samma takt som de senaste decennierna. Frågan är då vart mänskligheten är på väg?

Av Hanna - 24 maj 2010 16:04

“30 minuter om dagen“, vad säger de orden dig? Hur lång tid avsnittet av Vänner är ikväll, hur lång tid du behövde sitta i bilkö till jobbet imorse eller kanske den tid det tar för kladdkakan att gräddas i ugnen? Nej, 30 minuter är den minsta, från FYSS*, rekommenderade tiden av fysisk aktivitet en person bör utföra varje dag. Det kan tyckas lite med tanke på att det finns 336 halvtimmar i veckan, men en övervägande del av befolkningen når ändå inte upp till det.

Människan är anpassad till en fysisk livsstil men i det moderna samhället saknas i många fall en naturlig möjlighet till fysisk aktivitet. Våra förfäder fick jaga för att dämpa hungern medan dagens människor kan ta bilen till affären. De senaste 100 åren har den tekniska utvecklingen varit enorm, vilket har bidragit till att ett stillasittande liv har blivit vardag för mänskligheten. Endast 25 % av den vuxna befolkningen är tillräckligt fysiskt aktiva, alltså når upp till minst 30 minuter om dagen. Inaktivitet är en stor riskfaktor för sjukdomar och leder till att många går en för tidig död till mötes.

Det är inte bara den fysiska aktiviteten som minskat utan även matvanorna har förändrats över tiden. Det finns nu en större tillgänglighet och portionerna tenderar att öka. Men om du tänker dig vad en skogshuggare på 30-talet åt för att orka med en hel dag åt han lika mycket eller kanske till och med mycket mer än en man i dagens samhälle. Men den stora skillnaden är här att skogshuggaren utförde ett betydligt mer energikrävande arbete hela dagen och sen gick han inte hem för att kolla på tv, utan ettkanske för att ytterligare utföra någon form av fysisk arbetsuppgift. Därför är det viktigt att se balansen mellan fysisk aktivitet och mängden mat.*FYSS, fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling. är ett samarbetsprojekt mellan Yrkesföreningar för fysisk aktivitet (YFA) och Statens folkhälsoinstitut.

Av Hanna - 21 maj 2010 16:58

Ännu en hälsoblogg? Nja, det kommer inte vara min direkta ambition. Det finns tillräckligt med riktigt bra bloggar och sidor som berör ämnet hälsa, träning och rätt sätt att äta. Tipsen verkar oändliga. Men då träning och hälsa är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat vill jag dela med mig av erfarenhet och tankar och framför allt föra min motivation vidare till andra. Många av oss vet vad som bör göras, men har inte kraft att ensam nå ända fram. Kanske lyckas jag inspirera någon eller några till ett hälsosammare liv.


Syftet med den här sidan kommer inte vara att använda den som min träningsdagbok. Många behöver tips samt motivation för att själva komma igång med någon slags fysisk aktivitet och jag hoppas kunna bidra till ökad kunskap och förståelse kring ämnet, ge ökad motivation samt inspiration för att just du ska kunna stanna upp och tänka till och fundera över om det är något i din livsstil du vill förändra.


        Soffpotatisen behöver inspiration för att komma igång…
        Motionären motivation för att hålla igång….


Jag tror att det mesta, och där ibland fysisk aktivitet, blir 100 gånger lättare att utföra om man vet varför man gör det och vilka positiva effekter det får på kroppen.


Och kom ihåg -  all träning är bra träning :)


Tack för att ni tog er tid att läsa, och hoppas vi ses igen!


/H

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se